Karaoke so zanimiv kulturni in glasbeni fenomen, ki ima svoj izvor na Japonskem, danes pa jih poznajo skoraj povsod po svetu. Najbolj priljubljene so na daljnem vzhodu in v jugovzhodni Aziji, v Evropi pa so nad njimi bržkone najbolj navdušeni Finci. Karaoke omogočajo udeležencu, da za nekaj minut postane to, kar ni - da vstopi v drugačen svet, se prelevi v pevsko zvezdo, pogosto ne le ob glasbeni spremljavi temveč tudi v spremstvu občinstva. So oblika zabave in sprostitve, ki pozitivno učinkuje na počutje, vse bolj pa jih uporabljajo tudi kot instrument za učenje petja. V letošnjem zadnjem Fortissimu, ki ga pripravlja Peter Močnik, bomo raziskali kulturo tega glasbenega fenomena, pokukali v deželo karaok, na Japonsko, preverili pa bomo tudi, v kolikšni meri je ta oblika zabave priljubljena pri nas. V soboto četrt na dvanajst na Prvem!

Odgovorite na nagradna vprašanja!

Karaoke so zanimiv kulturni in glasbeni fenomen, ki ima svoj izvor na Japonskem, danes pa jih poznajo skoraj povsod po svetu. Najbolj priljubljene so na daljnem vzhodu in v jugovzhodni Aziji, v Evropi pa so nad njimi bržkone najbolj navdušeni Finci. Karaoke omogočajo udeležencu, da za nekaj minut vstopi v drugačen svet, se prelevi v pevsko zvezdo, pogosto ne le ob glasbeni spremljavi temveč tudi v spremstvu občinstva. So oblika zabave in sprostitve, ki pozitivno učinkuje na počutje, vse bolj pa jih uporabljajo tudi kot instrument za učenje petja. V letošnjem zadnjem Fortissimu smo se o kulturi tega glasbenega fenomena pogovarjali z avtorico knjige »Karaoke: Globalni fenomen«, dr. Zhou Xun z Univerze v Essexu, glasbenik in raper Miha Blažič – N`toko nam je približal karaoke, kot jih doživljajo na Japonskem, v pogovoru z Boštjanom Kofolom, karaoke DJ-em pa smo preverili, v kolikšni meri je ta oblika zabave priljubljena pri nas.

Odgovorite na nagradna vprašanja!

Če ste oddajo preslišali, jo lahko poslušate še enkrat na zgornji povezavi. V njej se skrivajo tudi štiri nagradna vprašanja, ki vam lahko prinesejo simpatično nagrado, najdete pa jih tudi v spodnjih vrsticah.

1. Karaoke so kulturni fenomen, ki izhaja z Japonske, zato je tudi beseda, s katero poimenujemo to vrsto petja in ki se je uveljavila tudi drugod po svetu, japonskega izvora. Sprašujemo vas, kaj pomeni beseda »karaoke«.

2. Sobe za karaoke so na Japonskem začele nastajati zaradi množičnega domačega prepevanja, ki je zaradi relativno majhnih in zvočno slabo izoliranih domovanj motilo sosede. Katerega leta so na Japonskem odprli prvo javno sobo za karaoke?

3. Katera glasbenica in voditeljica je v sredini devetdesetih let vodila prvo televizijsko karaoke oddajo v Sloveniji?

4. V kateri deželi so izvedli najdaljši karaoke maraton, ki je s 30 sekundnimi zamiki med pesmimi trajal več kot 1011 ur? (Namig, da ne bo pretežko: gre za našo sosedo.)

Odgovore na zastavljena vprašanja nam pošljite po elektronski pošti na naslov kviz@rtvslo.si ali po običajni pošti na Uredništvo razvedrilnega programa, Radio Slovenija, 1550 Ljubljanado srede, 27. maja. Z vsaj tremi pravilnimi odgovori in malo sreče si lahko prislužite zgoščenko Slovenija na Evroviziji ali pa par vstopnic za koncert Poletna noč, ki bo 29. junija v ljubljanskih Križankah.

Peter Močnik