Gostja Nočnega obiska je bila Breda Krašna, ki se bori za pravice žensk, še posebno otrok. Je generalna sekretarka Zveze prijateljev mladine Slovenije. Že od nekdaj rada pomaga ljudem, krvodajalstvo in prostovoljstvo sta v njenem življenju samoumevna. Rezultat njenega dela so bile tudi dobrodelne akcije zbiranja denarja za nakup mamografa, ultrazvoka srca za otroke in odrasle ter druge opreme v izolski bolnišnici. Še posebno živi za otroke iz socialno ogroženih družin. »Vsakomur je treba prisluhniti in ga spodbuditi.« razlaga. Zavzema se za to, da bi z akcijo Pomežik soncu ZPMS čim več otrok peljala na morje. Ko se Breda Krašna za nekaj odloči, to naredi s srcem. Z njo se je pogovarjala Petra Medved.

Breda Krašna nam je o sebi povedala:

Zelo rada delam. To so mi očitno privzgojili starši, saj sem že kot mlada punca morala delati doma v gostilni. Danes je moje delo sestavljeno iz prijetnega dela v službi, doma pa imam vedno ogromno dela okoli hiše. Že od nekdaj zelo rada pomagam ljudem. Mogoče sem tudi zaradi tega pristala na ZPMS-ju. S ponosom vedno znova povem, da sem bila brigadirka, in da sem tudi jaz prispevala nekaj mojega prostovoljnega dela, da imajo primorski ljudje vodo. Danes je tako normalno, da je voda v vseh hišah. Delam že več kot 33 let. Sem aktivna državljanka. Še naprej se bom borila za pravice otrok in  žensk.

 

Otroci na počitnicah

foto: www.zpms.si

Začela se je akcija zbiranja donacij (pravnih in fizičnih oseb) za letovanja otrok iz socialno šibkih družin. V letu 2014 so peljali na letovanje otroke s posebnimi potrebami in otroke iz socialno ogroženih družin.  Članice ZPMS se vsako leto prijavijo tudi na razpis ZZZS, ki je namenjen zdravstvenim letovanjem otrok. V letu 2014 so z zbranimi sredstvi peljali brezplačno na letovanje več kot 2.000 otrok (sredstva zbrana v akciji POMEŽIK SONCU, sredstva, ki jih pridobijo na razpisu FIHO in sredstva za zdravstvena letovanje). Na letovanjih pa bilo še več kot 5.000 otrok, za katere so krili stroške starši ali pa so posamezna društva v lokalnih okoljih pridobila dodatna donatorska sredstva.

Želijo si, da bi v letošnjem letu z njimi letovalo več kot 8.000 otrok.  Če želite nakazati prostovoljen prispevek  so tu podatki:

Položnica za prostovoljni prispevek akciji Pomežik soncu KLIKNI ZA POVEČAVO!

foto: ZPMS

Petra Medved