Kdo ne pozna glasbene teme iz filma Cvetje v jeseni v izvedbi legendarnega Mihe Dovžana ali pa posebnega zvena ansambla Slovenija, ki so mu ga navdahnile ravno citre Cite Galič? Tokratni Fortissimo posvečamo ravno temu značilno alpskemu glasbilu. A ne bomo se ustavili pri ljudskih melodijah in narodno zabavnih vižah. S predsednikom Citrarskega društva Slovenije Petrom Napretom bomo razmišljali o napredku pri poučevanju citer pri nas in kako smo Slovenci postali svetovna citrarska velesila. Z večkrat nagrajeno glasbenico in pedagoginjo Neli Zidar Kos se bomo pogovarjali o klasičnem in jazzovskem repertoarju, prirejenem za citre, s poznavalcem in restavratorjem citer Ivanom Zupancem pa o tehničnih zakonitostih tega nekoč ljudskega, potem meščanskega, pa spet ljudskega in na koncu resnega, koncertnega glasbila.

Odgovorite na nagradna vprašanja!

Kdo ne pozna glasbene teme iz filma Cvetje v jeseni v izvedbi legendarnega Mihe Dovžana ali pa posebnega zvena ansambla Slovenija, ki so mu ga navdahnile ravno citre Cite Galič? Tokratni Fortissimo smo posvetili ravno temu značilno alpskemu glasbilu. A nismo se ustavili pri ljudskih melodijah in narodno zabavnih vižah. S predsednikom Citrarskega društva Slovenije Petrom Napretom smo razmišljali o napredku pri poučevanju citer pri nas in kako smo Slovenci postali svetovna citrarska velesila. Z večkrat nagrajeno glasbenico in pedagoginjo Neli Zidar Kos smo se pogovarjali o klasičnem in jazzovskem repertoarju, prirejenem za citre, s poznavalcem in restavratorjem citer Ivanom Zupancem pa o tehničnih zakonitostih tega nekoč ljudskega, potem meščanskega, pa spet ljudskega in na koncu resnega, koncertnega glasbila.

Odgovorite na nagradna vprašanja!

Če oddaje niste slišali v soboto dopoldne, ji lahko prisluhnete na gornji povezavi. V njej boste našli štiri nagradna vprašanja, ki jih boste našli tudi spodaj. Še več: tudi odgovore boste našli v oddaji, le pozorno jo bo treba poslušati.

1.) Koliko uglasitev koncertnih citer poznamo?

2.) Kako se imenuje ustanova v Muenchnu, kjer poučujejo citre na visokošolski ravni?

3.) Napišite ime in priimek leta 1803 rojenega glasbenika iz Spodnje Avstrije, ki je z lastnim skladateljskim delom, igranjem citer in s pomočjo aristokratskih botrov prelomno vplival na razvoj citer kot meščanskega glasbila!

4.) Kakšen naslov nosi revija, ki jo izdaja Citrarsko društvo Slovenije?

Odgovore na zastavljena vprašanja nam pošljite po elektronski pošti na naslov kviz@rtvslo.si ali po običajni pošti na Uredništvo razvedrilnega programa, Radio Slovenija, 1550 Ljubljana – do srede, 20. maja. Z vsaj tremi pravilnimi odgovori in malo sreče si lahko prislužite komplet štirih zgoščenk naše oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi ali pa par vstopnic za koncert jazz harmonikarja Marka Hatlaka z Big bandom RTV Slovenija, 29. maja v ljubljanskem Siti teatru.

Prvi