Zakaj lahko tudi sodobno endodontsko zdravljenje zob boli?

Kadar zobna gniloba prodre globoko v zobno korenino, je za ohranitev zoba najboljše sodobno endodontsko zdravljenje. Zobozdravniki iz koreninskih kanalov odstranijo vneto ali odmrlo zobno pulpo in rešijo zob. Čeprav je poseg z uporabo sodobnih tehnik in lokalne anestezije največkrat povsem neboleč, pa je za paciente kljub temu še vedno sinonim za bolečino.

»Pacienti so presenečeni, da jih ni bolelo,« govori zobozdravnik z večletnimi izkušnjami Rok Jurič. Raziskave mu pritrjujejo. Podatki namreč kažejo, da kar 60 odstotkov pacientov po endodontskem zdravljenju zobnih korenin ne občuti nobene bolečine. Nadaljnjih 20 odstotkov jih sicer občuti bolečino, ki pa je blaga in hitro izzveni sama od sebe. 20 odstotkov pacientov pa ima po endodontskem posegu zmerne ali hude bolečine. Nekatere se da umiriti že s prosto dosegljivimi protibolečinskimi zdravili.

O tem, da endodontski poseg le redko boli, priča tudi dejstvo, da ga zobozdravniki pogosto lahko opravijo tudi brez lokalne anestezije.

Endodontsko zdravljen zob. Manjka še zalivka.

foto: Peri Apex/ Flickr,cc

Zobna gniloba – poimenovana tudi karies – pogosto prodre globoko v zobne korenine in ob tem se vname zobna pulpa. To je posebno tkivo, ki ga sestavljajo žile, živci in vezivo. V pulpi se razvije okužba, ki se ji strokovno reče kronični apikalni parodontitis, pogovorno pa kar granulom.

Sodobno endodontsko zdravljenje zobne pulpe – endo pomeni notranjost, dens pa zob – poteka s pomočjo tankih iglic, s katerimi zobozdravniki iz koreninskih kanalov odstranijo vneto ali odmrlo zobno pulpo in rešijo zob.

Iztok Konc