Vsi na kolo za zdravo telo?

V strokovni reviji Zdravniški Vestnik je pozornost vzbudil članek z naslovom Kolesarstvo in erektilna disfunkcija. V njem je zdravnica in gostja oddaje Ultrazvok Ina Šibli zapisala, da v zadnjem času vzbujajo skrb raziskave, ki kažejo, da kolesarjenje – rekreativno ali športno – lahko pri mlajših moških povzroči težave z erekcijo.

Več kot 3 ure kolesarjenja na teden se je izkazalo kot dejavnik tveganja za razvoj erektilne disfunkcije.

Znani so izsledki ameriške študije iz leta 2001, v kateri so primerjali tri skupine moških starih med 40 in 70 let. V prvi skupini so bili moški, ki kolesarijo več kot tri ure na teden, v drugi tisti, ki kolesarijo manj kot tri ure tedensko, v tretjo skupino pa so uvrstili moške, ki se ne ukvarjajo z nobeno športno aktivnostjo. Kaj so pokazali rezultati raziskave? Težave z erekcijo je imelo kar 21 odstotkov moških, ki ne izvajajo nobene športne aktivnosti – v primerjavi s 17 odstotki tistih, ki so kolesarili več kot 3 ure na teden. Vendar pa je ob tem ključen podatek o motnjah erekcije za skupino moških, ki so kolesarili, vendar manj kot 3 ure tedensko. V tej skupini je imelo erektilno disfunkcijo le 11 odstotkov moških – torej manj od skupine, ki je kolesarila več.

Ameriška študija, v kateri so leta 2005 primerjali kolesarje in plavalce, je pokazala, da je erektilna disfunkcija med kolesarji dvakrat pogostejša.

Težave z erekcijo?
Erektilna disfunkcija je nezmožnost doseganja ali vzdrževanja zadostne erekcije za uspešen spolni odnos. Pogostost sicer s starostjo narašča, o težavah z erekcijo pa poroča od 4 do 20 odstotkov moških. Motnje erekcije so največkrat posledica srčno-žilnih, hormonskih in nevroloških obolenj ter motenj.

Razlogi, ki kolesarjenje omenjajo kot možnost za njihov nastanek, še niso povsem pojasnjeni. Zdravniki pa domnevajo, da tičijo v mehanskem draženju žil in živcev v medenici, ki prehranjujejo in oživčujejo penis. Krivca iščejo v obliki kolesarskih sedežev in tudi v položaju kolesarjev na kolesu.

Kolesarjenje z gorskim kolesom je za pojav erektilne disfunkcije bolj tvegano od vožnje s cestnim kolesom.

Priporočila zdravnikov?
Čeprav študij, ki kažejo na povezanost med kolesarjenjem in težavami z erekcijo, še ni veliko, pa se raziskovalci že strinjajo glede osnovnih ukrepov, ki naj bi jih kolesarji upoštevali. Med drugim priporočajo povečanje površine sedeža, ki naj bi bil hkrati tudi čim bolj trd. Če pa že izbiramo med sedežem, obloženim z gelom ali peno, je boljša izbira sedeža, ki je polnjen z gelom. Sedež naj bo nastavljen vodoravno, kot med sedežem in kolesarjevim telesom pa naj bo 90-stopinjski. Normalno prekrvavitev penisa povrne tudi občasno kolesarjenje stoje.

Iztok Konc