Rok Krížan je najmlajši prejemnik priznanja na področju prostovoljstva, ki ga je minuli teden prejel od predsednika države Boruta Pahorja. Poleg aktivnega delovanja v različnih društvih in zavodih svoj prosti čas namenja tudi širjenju prostovoljstva med mladimi, zase pa pravi, da prostovoljstvo dojema kot način življenja. Več o Roku v Dobrih delih, ki jih je pripravil Jure Čepin.

Rok Križan, najmlajši prejemnik državnega priznanja na področju prostovoljstva

Rok je kljub svoji mladosti že vrsto let aktiven prostovoljec, ki deluje na več področjih in dokazuje, da noben izziv ni prevelik, če je le želja dovolj velika. Njegovi prvi koraki na prostovoljski poti segajo v obdobje srednje šole.

S prostovoljstvom sem se prvič srečal v prvem letniku srednje šole, v obliki učne pomoči sovrstnikom pri različnih predmetih, kjer so bile večje težave.

V preteklih letih je svoj prosti čas namenjal različnim društvom in zavodom, med drugim Društvu distrofikov Slovenije, v katerem deluje od leta 2009.

Trenutno delam še v Domu upokojencev Vrhnika in na Zavodu Tončke Hočevar, v preteklosti pa sem kot prostovoljec delal na Osnovni šoli Vič, društvu Mozaik, zavodu Voluntariat in na zavodu Misss.

Kljub vsem prostovoljnim aktivnostim pa se je vselej našel tudi čas za šolske obveznosti.

Sam pravim da se vse da, če se le hoče. Sproti sem se učil, svoj prosti čas pa namenjal prostovoljstvu, ki je bilo od nekdaj moje največje veselje.

Za svoj dosedanji trud je minuli teden prejel tudi državno priznanje na področju prostovoljstva, in sicer za delo na področju integracije ogroženih skupin.

Priznanje pomeni potrditev, da delujem v pravi smeri in da sem svojo mladost namenil za pravo stvar.

Kot pravi sam, bo s prostovoljstvom nadaljeval tudi v prihodnje, kolikor dolgo se bo le dalo.

Jure Čepin