Vodena delavnica za starejše, imenovana “možganski fitnes”, poteka pod okriljem socialnega podjetja Simbioza Genesis, v ospredje pa postavlja vaje za urjenje spomina, pozornosti in koncentracije, kot je povedala vodja delavnice Barbara Baraga.

Po domače povedano gre za treniranje možganskih celic. Je spodbujanje z miselnimi nalogami, zagonetkami in vajami za krepitev spomina, da treniramo možganske celice in jih spodbujamo k delovanju.

Po besedah direktorice Simbioze Genesis, Ane Pleško, se pri sestavi miselnih nalog upoštevajo zmožnosti udeležencev, tako da jim pridobljeno znanje koristi na vsakodnevni ravni.

Priprava delavnice vzame kar nekaj časa, saj si želimo, da naši starejši udeleženci kvalitetno preživijo to uro in pol in da od fitnesa možganov kar največ odnesejo.

Izvajane aktivnosti je podrobneje opisala gospa Melita, redna udeleženka delavnice, ki dodatno prednost vidi v strokovnem vodenju in prenosu pridobljenega znanja v vsakodnevno življenje.

Predvsem gre za miselne igre in vzorce, prenašanje slike z levo ali desno roko, delo s števili, ki jih je potrebno razvrščati po velikosti, obnova knjige, ki jo moraš prelistati v zgolj desetih minutah … tako da ugotoviš, da s temi dejavnostmi preizkušaš samega sebe in tudi dobiš navodila, kako to lahko počneš doma.

Tudi gospa Breda meni, da je možganski fitnes vzljubila, saj ji ponuja nek nov pogled na življenje, hkrati pa znatno pripomore k njeni samostojnosti.

S skupino, v kateri sem, smo se zelo dobro ujeli in čas hitro mine!

Tudi to je eno od poslanstev vodenih delavnic, ki jih pripravljajo na Simbiozi. Da bi le bila jesen življenja čim bolj kakovostna.

Jure Čepin