Rojaki v sosednjih državah, ki jih gostimo v oddaji Sotočja, se pogosto srečajo z vprašanjem identitete. Narodnostna pripadnost in iskanje identitete je tudi rdeča nit romanov tržaške Slovenke, pisateljice in prevajalke Eveline Umek. Življenjska pot jo je zgodaj pripeljala v Ljubljano, toda vseskozi se je vračala v Trst. Le tako lahko človek diha s polnimi pljuči, pravi. Evelino Umek gostimo v tokratnih Sotočjih.

Porabske Slovence je obiskal predstavnik madžarske vlade, odgovoren za stike z narodnostmi, Miklós Soltész. Več o ugotovitvah državnega sekretarja z ministrstva za človeške vire in odzivi predstavnikov rojakov lahko slišitve v oddaji.  Predstavljamo vam tudi čezmenjni projekt REG KULT Žive vezi, ki naj bi omogočil nastanek prvega skupnega čezmejnega kulturnega zavoda in je v sklepni fazi.. Stiki med Slovenci na obeh strani Karavank so se res okrepili, kar dokazuje tudi pomoč Krščanske kulturne zveze iz Celovca pri razvoju lutkarstva v Prevaljah.

Odpravili smo se tudi k znani profesorici glasbe in solopetja Margareti Togunjac, ki je vzgojila generacije pevcev ne le na Reki, temveč tudi v Pulju in Ilirski Bistrici. Zanimiva je zgodovina njene družine, saj korenine segajo na Tržaško, od koder je njen ded odšel po prvi svetovni vojni. Tako kot mnogi drugi zavedni Slovenci, ki niso mogli pristati na poitalijančenje. Dužina se je preselila na Štarejsko, po drugi svetovni vojni pa na Reko, kjer je imel oče Margarete Togunjac prijatelje in znance, rojake Tržaškega, ki so se naselili v Kvarnerju in Dalmaciji. Svoje slovenske korenine so skozi vsa desetlja skrbno ohranjali tudi s sodelovanjem v slovenskem društvu Bazovica. Njihov član je tudi sin Margarete Togunjac in je, pravi sogovornica, izredno ponosen, da je Slovenec.

Prisluhnite oddaji!

Mateja Železnikar