V oddaji Hudo bomo tokrat na več načinov razgibali svoje možgane. V Mariboru je pred kratkim potekalo 7. Odprto državno prvenstvo v pomnjenju Memoriada. Tam je 77 mladih tekmovalcev iz vse Slovenije postavilo kar 17 različnih državnih rekordov v pomnjenju, v kategorijah kot so imena in obrazi, binarna števila, abstraktne slike, besede, datumi in hitre karte. Poleg tega vam bomo predstavili tudi projekt MemoŠola, ki mlade spodbuja k rednim treningom miselnih športov. In kar je posebnega in za vas mlade še posebej super pri tem je, da vam taki treningi bistveno povečajo sposobnosti učenja. In mi vam bomo zaupali nekaj tehnik. Po pomnjenju pa se bomo lotili še hitrega in natančnega računanja. Saj veste, test iz matematike je dobro čim prej in čim bolj pravilno napisati. V zadnjem delu oddaje pa se bomo podali še na Dneve industrijske robotike, saj so tudi tam za vas pripravili cel kup zanimivosti. Voditelj Aleš Ogrin.

Še ne tako dolgo nazaj so bili zares uporabni roboti le plod domišljije oziroma znanstveno fantastičnih filmov. A v današnjem računalniško hitro razvijajočem se svetu so različni Walleyji in transformerji iz risank, ki smo jih gledali včasih, postali skoraj resničnost. No, ker so se v minulem tednu na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani dogajali Dnevi industrijske robotike, smo v oddaji Hudo prav robotom namenili veliko pozornosti. Malo smo govorili o tem, kaj pomenijo v današnjem času, kje vse se jih uporablja in tudi o tem, kako bi jih uporabljali vi sami.  Roboti pa seveda ne bi znali delati ničesar brez različnih zapletenih matematičnih aplikacij, navodila jim dajejo s t.i. algoritmi, zato smo oddajo začeli s pogovorom o hitrem in zanesljivem računanju, saj je bilo prav pred kratkim organizirano državno prvenstvo v tem znanju, ki so ga organizirali na Zavodu Republike Slovenije za šolstvo. Udeleženca tega tekmovanja Rok in Urh sta nam povedala, kako je na tem tekmovanju bilo.

Tekmovanja se je v šestih starostnih skupinah udeležilo kar 5456 tekmovalce. Izbirni del za uvrstitev na končno tekmovanje, kjer se je v živo pomerilo 69 tekmovalcev poteka prek spleta. Naloge na končnem tekmovanju z vsako naslednjo postajajo zahtevnejše.

Urh se je na tekmovanju odrezal zelo dobro in med osmimi in devetimi razredi zasedel prvo mesto. Za tem uspehom pa stoji veliko priprav in izračunanih nalog, povedal pa je tudi, kako lahko nekaj hitro in natančno izračunamo. A še enkrat, brez vaje ne gre, saj je konkurenca zelo močna

S pomočjo pogovora o računanju pa smo kmalu prišli tudi do debate o robotih, ki so jo navdihnili Dnevi industrijske robotike 2015. Najprej smo razmislili o tem, kako sta povezana matematika in programiranje ter ugotovili, da smo se skoraj vsi že srečali z roboti.

Dneve industrijske robotike 2015 smo tudi obiskali in tam posneli, kaj vse roboti lahko počnejo.

Naše goste so sposobnosti robotov navdušile, najbol všeč pa jim je bila funkcija …

Našo oddajo pa smo sklenili z reportažo, ki jo je ob sprejemu Tine Maze v Črni na Koroškem pripravila naša dopisnica Petra Kos Gnamus.

Če si želite ogledati video posnetek, kako je robot ustvaril napis Hudo na majico in si ogledati foto galerijo z Dnevou industrijske robotike 2015, lahko to storite s pomočjo spodnjih dveh povezav.

 

Povezava do foto galerije:

 

 

Povezava do videoposnetka nanosa loga oddaje Hudo na majico:

*** NAGRADNA IGRA ***V sobotni oddaji Hudo! bomo med drugim govorili o Dnevih industrijske robotike 2015, ki potekajo…

Posted  on Wednesday, April 1, 2015

Aleš Ogrin