Najsodobnejši v Sloveniji.

V Kliniki na Golniku so specializirani za zdravljenje pljučnih bolezni in alergij. Z rentgenom vsak dan slikajo tudi do 120 pacientov, zato je pomembno za vse, da delo poteka hitro in brez napak. Nov rentgenski aparat omogoča hitro in bolj natančno slikanje tkiv ter delov telesa; odmerek sevanja, ki ga prejmejo pacienti, pa je bistveno nižji.

Letna izpostavljenost sevanju zaradi diagnostičnih postopkov ne bi smela preseči  doze sevanja, ki jo prejmemo iz naravnega okolja.

Novi rentgen slika na posebno ploščo, ki ostaja v stativu – gre za tako imenovano »flat panel« tehnologijo. Odmerek sevanja, ki ga prejme pacient ob slikanju z njim, je kar do 50 krat nižji kot ob postopku slikanja z računalniško tomografijo (CT), ki pa nam o bolezni velikokrat lahko pove več kot rentgen.

Vrhunska strojna in programska oprema je velika pridobitev za bolnike, kot tudi za radiološke inženirje in radiologe. Novo pridobitev Oddelka za radiologijo Klinike Golnik bo za oddajo Ultrazvok, ki jo je pripravil Iztok Konc, predstavil prim. Rok Cesar. Ob tem je odgovoril tudi na vprašanja o smotrnosti in varnosti rentgenskega slikanja.

Iztok Konc