V projektu 250 slovenskih zobozdravnikov pregledalo skoraj 2.000 pacientov

Za rakom ustne votline najpogosteje zbolijo moški po 40 letu. V 90 odstotkih gre za tako imenovani ploščatocelični karcinom. To je rak, ki vznikne v sluznici, ki pokriva in obdaja ustno votlino. Po pogostosti pa mu sledijo tumorji žlez slinavk. Zdravljenje raka ustne votline je najbolj uspešno, kadar se začne s kirurškim posegom, ki mu zlasti pri večjih tumorjih lahko sledita obsevanje in kemoterapija.

Kar 33 odstotkov sodelujočih v anketi obišče svojega zobozdravnika le enkrat v treh letih ali celo manj pogosto.

S projektom »Pravočasen pregled ustne votline lahko reši življenje« so želeli slovenski zobozdravniki javnost opozoriti na nevarnosti raka ustne votline, preventivno pregledati čim več ljudi in najbolj rizične napotiti na pregled k specialistu. Povabilu na brezplačen pregled se je odzvalo skoraj 2.000 pacientov, pri štirih so zdravniki odkrili in že tudi uspešno kirurško odstranili zgodnje maligne spremembe.

Rak ustne votline zaznamuje bolnikov obraz, pusti pa tudi psihične rane.

Gre za prvi tovrsten projekt pri nas, ki je v lanskem letu potekal pod okriljem Zdravniške zbornice Slovenije ob sodelovanju Kliničnega oddelka za maksilofacialno in oralno kirurgijo ter Centra za ustne bolezni in parodontologijo Stomatološke klinike. Več o projektu in o pomembnosti zgodnjega odkrivanja sta v oddaji Ultrazvok govorila zobozdravnica Diana Terlević Dabić in kirurg doc. dr. Andrej Kansky.

Iztok Konc