Slovenska kulturno gospodarska zveza, ena od dveh krovnih organizacij Slovencev v Italiji, se želi s spremembami delovanja odzvati na novo, veliko bolj pragmatično politično stvarnost. Kaj to pomeni, nas zanima v tokratni oddaji. Vabimo vas tudi na ogled muzejev v Kanalski dolini, Benečiji in Reziji, vključenih v čezmejni projekt Zbor zbirk, ki se je te dni končal, in po zdaj uradno odprti Poti miru, slovensko italijanskem projektu ob 100. obletnici začetka 1. svetovne vojne.

Z novinarko Radia Monošter Margito Mayer Gašpar, dobitnico spominske plakete Avgusta Pavla, se pogovarjamo o posledicah hitrega sodobnega načina življenja.

“V časih, ko se v družini vse manj pogovarjamo, je zelo težko gojiti slovenski jezik in domače porabsko narečje.”

V 50. in 60. letih prejšnjega stoletja sta dogajanje v reškem gledališču in tamkajšnjem slovenskem društvu Bazovica zaznamovala zakonca Verdonik. Branka Rasberger Verdonik (1913-1984) je bila igralka, prvakinja reškega teatra, ki je s svojimi uprizoritvami dvigovala umetniško raven. To ne preseneča, saj je bil tudi njen oče, Pavel Rasberger (1882-1967), uveljavljen igralec, režiser in glasbenik. Soprog Edo Verdonik (1908-1978) pa je bil igralec, operetni in operni pevec ter režiser. Vsi trije imajo svoje mesto tudi v monografiji Slovenski umetniki na hrvaških odrih, ki je izšla leta 2011. Po stopinjah svojih slavnih prednikov gre tudi pravnukinja Katja Grubiša. Odličnjakinja gimnazije na Sušaku načrtuje študij komunikologije v Ljubljani, zato se v društvu Bazovica pospešeno uči slovenskega jezika. Oblikuje nakit in svojo prihodnost vidi, kot pravi, v modni industriji.

V oddaji lahko prisluhnete tudi glasbi rojaka z avstrijske Koroške Tonča Feiniga, skladatelja in pianista, in multiinstrumentalista Klausa Lippitscha. Gre za projekt dveh uveljavljenih glasbenikov, ki ga Tonč Feinig ne želi umestiti v določeno glasbeno zvrst.

“To je improvizacijska glasba, »world music«, ki je nastala ob najinem skupnem igranju,.”

Pesmi, ki so nastale, sta zbrala na albumu Südöstlich – Morju naproti. Odziv je odličen, pravi Tonč Feinig. Duet po koncertni turneji v manjših koroških krajih v začetku poletja načrtuje koncerte tudi v Celovcu in Ljubljani.

Mateja Železnikar