Medtem ko se narava drugod po svetu umika, bi lahko Evropa, prva celina, ki je izgubila megafavno in večino srednje velikih živali, s ponovno naturalizacijo postala eno ena od biološko najbogatejših regij na planetu, piše v knjigi Naprej k naravi George Monbiot.

Svetovno znani novinar in aktivist naravovarstvene tematike uspešno širi v kolumnah časnika Guardian, ki jih berejo povsod po svetu. Monbiot je avtor uspešnic Captive State, The Age of Consent, Bring on the Apocalypse in Vroče, ki je leta 2010 izšla (v slovenskem prevodu Alenke Ropret) pri Založbi Krtina.

V delu Naprej k naravi (v slovenskem prevodu Anje Golob) z uporabo nekaterih presenetljivih znanstvenih odkritij vzpostavlja novo, pozitivno naravovarstvo, ki naravi dovoljuje, da sama najde svojo pot. Od morij severnega Walesa, kjer s kajakom vesla med prizorišči prehranjevalne mrzlice delfinov in morskih ptic, do gozdov Vzhodne Evrope, kjer risi zalezujejo svoj plen in kjer se klatijo krdela volkov, avtor prikazuje, kako bi ponovna naturalizacija lahko pomagala planetu.

Navdih za knjigo je našel tudi v Kočevskem gozdu in Soški dolini. Če to hočemo, ali ne, nam sporoča Monbiot, je izguba divjega tudi izguba naše lastne svobode. O knjigi v oddaji razmišlja okoljski filozof dr. Luka Omladič.

Blaž Mazi