Tokrat bomo v  oddaji   namenili pozornost študiju in  promociji  slovenskega jezika na  Univerzi v Nottinghamu, kjer je slovenščina prisotna že  polnih 40 let in prav v prihodnjih dneh bodo  na slovenskem lektoratu notthinghamske univerze, kjer zdaj poučuje lektorica Maja Rančigaj , s prireditvijo  zaznamovali to pomembno obletnico.

 

Prvi zametki  slovenistike v Nottinghamu pa segajo še precej pred leto 1975. Profesor Janko Lavrin, slavist, literarni zgodovinar, kritik ,novinar, in prevajalec iz slovanskih jezikov je zaslužen, da se je slovenščina uveljavila na oddelku za ruske in slovanske študije nottinghamske univerze.  Z njegovim 85 letnim sinom   Johnom Lavrinom smo se pogovarjali o očetovem delu in  navezanosti na Slovenijo.

 

V oddaji se bomo nocoj odpravili tudi k slovenskim rojakom v Dalmacijo. V Splitu  že več kot  dvajset let deluje  slovensko društvo Triglav in združuje   blizu 400 Slovencev s tega območja. Vrsto let so se člani  soočali s težavami, povezanimi s prostori društva, kjer so potekale njihove dejavnosti. Zdaj so jih končno odpravili in nekoliko podrobneje o tem in o organiziranosti delovanja boste izvedeli v oddaji Slovencem po svetu.

 

Prek radijskih valov pa smo se odpravili tudi k rojakom v Srbijo. V društvu Kredarica v Novem sadu so minuli konec tedna pripravili volilno skupščino, zavzeto pa se pripravljajo tudi na bližnja srečanja in prireditve.

Lili Brunec