V Društvu psihologov Slovenije so se odzvali na zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki izenačuje istospolne in raznospolne skupnosti. Zavračajo ideološko utemeljeno in nestrokovno presojanje zakona, predvsem v tistem delu, ki se nanaša na posvojitev otrok s strani istospolne družine. Jana Bajželj se je pogovarjala z razvojno psihologinjo prof.dr. Ljubico Marjanovič Umek.

V Društvu psihologov Slovenije so se odzvali na zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki izenačuje istospolne in raznospolne skupnosti. Zavračajo ideološko utemeljeno in nestrokovno presojanje zakona, predvsem v tistem delu, ki se nanaša na posvojitev otrok s strani istospolne družine.

»Več raziskav, ki so jih opravili v zadnjih tridesetih letih, kaže, da spolna usmeritev staršev v nobenem pogledu ne škodi razvoju otrok, ki odraščajo v družinah s starši istega spola. Raziskave so pokazale, da med otroki, ki so bili vzgojeni v družinah raznospolnih in istospolnih staršev, ni pomembnih razlik glede spolne usmeritve otroka, njegovega osebnostnega razvoja in družabnih vezi.«

Predstavnica Društva psihologov Slovenije,razvojna psihologinja prof. dr. Ljubica Marjanovič Umek o zaskrbljenosti otrok v istospolnih družinah kot posledici nestrpnosti:

Raziskave so pokazale, da je bolj kot spol staršev in njihova spolna orientacija, pomembno, da ima otrok ljubeče starše in občutek varne navezanosti na odraslo osebo. Pomembno je tudi, da se v družini znajo pogovarjati. Pogovarjati tudi o strpnosti do manjšine. Kako torej opremiti raznospolne družine za strpnost?

»Otroci se v glavnem ne razlikujejo niti po osebnostnih potezah, razen, da so otroci istospolnih staršev bolj odprti za nove izkušnje in bolj tolerantni do drugačnosti.«

 Društvo psihologov Slovenije je tudi zapisalo, da upa, da bo sprejeti zakon o zakonski zvezi prispeval k večjemu spoštovanju človekovih pravic in širšemu sprejemanju drugačnosti v naši družbi.

Jana Bajželj