Stari starši imajo v življenju svojih vnukov zelo pomembno vlogo. Lahko dopolnjujejo vzgojo staršev in jo bogatijo, obenem pa se morajo zavedati, da imajo starši, torej njihovi otroci, pravico na svoj način vzgajati lastne otroke. Pretirano vmešavanje v vzgojo ali na drugi strani razvajanje vnukov lahko pripelje do številnih nesoglasij. So torej stari stari cvet ali trn v peti? Andreja Čokl je obiskala 3 generacije žensk iste družine - govorila je z vnukinjo, mamo in babico, svoje mnenje o vlogi starih staršev in priporočila zanje pa je dodala tudi psihoterapevtka.

Stari starši imajo v življenju svojih vnukov zelo pomembno vlogo. Lahko dopolnjujejo vzgojo staršev in jo bogatijo, obenem pa se morajo zavedati, da imajo starši, torej njihovi otroci, pravico na svoj način vzgajati lastne otroke. Pretirano vmešavanje v vzgojo ali na drugi strani razvajanje vnukov lahko pripelje do številnih nesoglasij. So torej stari starši cvet ali trn v peti? Obiskali smo 3 generacije žensk iste družine, govorili z vnukinjo, mamo in babico, svoje mnenje o vlogi starih staršev in priporočila zanje pa je dodala tudi psihoterapevtka.

Pri babici je luštno!

Da so spomini na stare starše predvsem pozitivni, so pokazala že mnenja mladih odraslih z ljubljanskih ulic. “Babica predstavlja toplino, lepe spomine, dobro kuhinjo … Babica mi je velikokrat pustila početi tisto, česar mi starši niso … Babica in jaz sva bili na enem bregu, starši na drugem …” ali “Razvajali so me … Keksi so bili tam, kjer so morali biti, čajček sem dobil, kosilo je bilo fino vsako nedeljo …” in “Z babico sem imela zelo poglobljen odnos … Dedi je bil pa tisti, ki je vedno vse popravil …” – to je le nekaj spominov, ki so nam jih že odrasli vnuki zaupali o svojih starih starših. Da je pri babici in dedku res luštno, se je strinjala tudi 6-letna Iza. Babi namreč skuha najboljšo rižoto, jo pelje na sprehod k račkam in se z njo potaplja na morju. Dedi je nekoliko bolj strog, predvsem kar se tiče zdrave prehrane in gibanja.

Nasveti staršev so dobrodošli, a hčerko vzgajam po svoje

Izina mamica Maja pritrdi, da so stari starši zelo dobrodošla pomoč, zlasti pri varstvu in širjenju obzorij Izi. Naučijo jo nekaterih stvari, ki jih sama ne počne, prav pretirano pa je ne razvajajo. Nasveti so seveda dobrodošli, a prav vseh ne upošteva. “V kakšnem primeru se odločim drugače, kot bi se moji starši, pa potem slišim: ja, Maja, tole bi morala pa drugače narediti … Ampak sem bolj trmaste sorte in naredim po svoje. Ne solita mi ravno pameti, mi pa povesta svoje mnenje, ampak obvelja moja, saj je Iza moja hči.”

Majina mama in Izina babica Darja pove, da si lahko za vnukinjo vzame več časa, kot si ga je za lastna otroka, da je pri njej bolj popustljiva, a da pazi, da Ize pretirano ne crklja in razvaja. “Poznam kolegico, ki je svoje vnuke tako privezala nase, da skoraj več niso želeli k svoji mami. Takrat sem si rekla, da jaz tega nikoli ne bom naredila … Poskušava se čim manj vtikati, se sama doma pogovarjava, ampak skušava ostati bolj zadaj.”

Zaupajte svojim že odraslim otrokom!

Psihoterapevtko Julijo Pelc je že obiskalo nekaj babic, ki jih skrbi vzgoja njihovih vnukov, pa tudi nekaj staršev, ki jih moti vmešavanje starih staršev v vzgojo vnukov. “Stari starši so nepogrešljivi sopotniki na poti odraščanja vnukov, predstavljajo mrežo ljudi, s katerimi se mora vsak otrok v življenju srečat … V tej mreži se poveže tudi s preteklostjo, svojimi koreninami …” Se je pa vloga starih staršev precej spremenila, saj je dandanes mnogo babic in dedkov še zaposlenih. Vnukom pa še vedno širijo obzorja, jih učijo praktičnih veščin … A ne gre povsod gladko. “Nekateri stari starši posegajo v vzgojne metode svojih otrok, pametujejo, svoj kritični pogled preusmerijo v kritizertsvo ali preveč navežejo vnuke nase, kupujejo na nek način njihovo ljubezen, vnuki lahko postanejo igračke ali popravljalnica napak iz vzgoje lastnih otrok.” Zaupati morajo svojim že odraslim otrokom, njihovi samostojnosti, odgovornosti ter sposobnosti za vzgojo vnukov. “Na ta način bodo vzgojno vlogo prepustili staršem, oni pa ostali v nepogrešljivi vlogi babic in dedkov.” Poleg tega stari starši ne nosijo polne odgovornosti za vnuke, ti so le občasni obiskovalci in takrat se jim lahko bolj posvetijo ter jih tudi bolj razvajajo. “Meni je moja mama rekla: starši ste zato, da vzgajate, babice pa zato, da razvajamo.” A tudi tu mora biti zdrava meja, saj se otroci hitro naučijo izkoriščati različno postavljena pravila. “Stari starši imajo lahko svoje mnenje, a morajo obenem tudi zdržati vzgojno drugačnost v pristopu staršev otrok … Poseganje v prostor drugega iz samovolje in nezaupanja ter neprepuščanje lastne volje svojim otrokom je narobe” .

Stari starši, bodite torej prisotni, a ne vsiljivi! Dobronamerno svetujte, a ne kritizirajte za vsako ceno in ne vmešavajte se v odločitve vaših že odraslih otrok. Dopolnjujte vzgojo svojih vnukov, a je ne nadomeščajte. Bodite torej cvet in ne trn v peti!

Andreja Čokl