"Ta nora leta - kako ga daje puberteta!" To je pogosta misel včasih jeznih, razburjenih, spet drugič zmedenih in neredko zaskrbljenih staršev, katerih otroci naenkrat postanejo mladostniki. A kako vse skupaj doživljajo najstniki, ko začenjajo telesno in spolno dozorevati in ko se jim dogaja tisoč in ena sprememba ...? O vsem tem bodo skupaj z voditeljema Tadejo Bizilj in Dejanom Petkom razmišljale mlade novinarke iz Leskovca pri Krškem. Ne preslišite - pet čez deveto - tudi v video prenosu prek http://4d.rtvslo.si/zivo/ra1. Samo na Prvem!

Puberteta – čas odraščanja, ko deklica postaja ženska in deček moški – je eno najkompleksnejših življenjskih obdobij. Prežemajo ga številne spremembe, ki svet mladostnika mnogokrat postavijo na glavo. To so preverile voditeljice današnje oddaje Radio Hudo!, mlade novinarke iz Leskovca pri Krškem.

“Mama pa ata sta skrivala stvari, nismo se mel kej naučit. Radia ni bilo, televizije tudi ne, nič ni bilo drugega, kot tisto, kar si sam pogruntal.”

Včasih se je o puberteti malo govorilo. Danes pa lahko učenci potrkajo na vrata šolske psihologinje in postavijo najrazličnejša vprašanja, na katera dobijo odgovore.

“Ko mladi govorijo o puberteti, se smejijo zato, ker jim je nerodno in ne zato, ker bi jim bilo smešno.”

O puberteti se veliko govori v šolskih klopeh in tudi na naravoslovnih dneh. Zadnji tak dan z naslovom “Jaz in ti” je bil na Osnovni šoli Leskovec pri Krškem posvečen prav tej tematiki. Tam so se učenci v sproščenem vzdušju in s prijatelji pogovorili o vseh spremembah, ki spremljajo odraščanje.

“Jaz sem imela v puberteti en kup težav sama s seboj. Ukvarjala sem se s svojo majhnostjo, z mozolji in s tem, da nimam fanta, vse ostale ga pa imajo.”

Prvi poljub in zaljubljenost sta sestavna dela pubertete. Seveda pa se vse ljubezni ne končajo filmsko, kar so pri snemanju šolskih filmov ugotavljali mladi Leskovčani.

“Ljubezen je romantika, malo poljubljanja – vse mešano na žaru.”

Mlade novinarke so med današnjo oddajo svojo odvečno pubertetniško energijo sprostile kar skozi ples in petje.

Puberteta prav vsakemu mladostniku prinese kar nekaj sprememb – novih, zanimivih, na trenutke zabavnih pa tudi tistih manj prijetnih. Ob poslušanju današnje oddaje ste se zagotovo spomnili na vse to. Se niste? Potem nam lahko prisluhnete še enkrat :).
Zraven pa pregledate še našo fotogalerijo z oddaje: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.916977351686850.1073742042.337331732984751&type=1

 

Dejan Petek, Tadeja Bizilj