Selfie - ob tej besedi vsi takoj vemo, kaj mislimo, kaj je potrebno narediti in kje je potrebno to objaviti. Selfie je v slovarju definiran kot fotografija, na kateri je nekdo upodobil samega sebe, najpogosteje s pametnim telefonom ali spletno kamero ter z namenom objave na spletni strani družbenega omrežja. O selfijih - na takšen in drugačen način v tokratni oddaji Radio Hudo! z mladimi novinarji iz Ilirske Bistrice in voditeljema Tadejo Bizilj in Dejanom Petkom.

Selfie – ob tej besedi vsi takoj vemo, kaj mislimo, kaj je potrebno narediti in kje je potrebno to objaviti.

primer dobrega selfija

foto: radioprvi

Selfie je v slovarju definiran kot fotografija, na kateri je nekdo upodobil samega sebe, najpogosteje s pametnim telefonom ali spletno kamero ter z namenom objave na spletni strani družbenega omrežja. Med oddajo smo seveda naredili veliko samofotografij, samsekov, sebčijev, sebkov in narciskov – to so predlogi prevoda besede selfie.

Kot pravi novinarji so se mladi iz Ilirske Bistrice podali na ulico in povprašali mimoidoče, zakaj ljudje sploh delajo selfije.

 “Selfije delamo zato, da se pokažemo, kako smo lepi.”

Kljub temu da je samofotografiranje danes izjemno priljubljeno pa se tega vseeno ne poslužujejo prav vsi. Tako kot učiteljica slovenščine, Dragica Štemberger Maljavac.

“Kaj je materinščina zveš takrat, ko ti jo prepovejo uporabljati.”

Zato pa so mladi novinarji toliko bolj vešči s telefonom v roki. Med poslušanjem intervjuja so tako hitro naredili še enega jazščka.

Selfie je beseda, ki obstaja šele od leta 2002. Seveda pa so se ljudje že prej fotografirali, a bolj poredko. Kako je bilo s fotografiranjem včasih, kaj je prinesla doba digitalne fotografije in kje se naredi najboljši selfie, smo slišali v reportaži.

“Včasih so bile redke družine, ki so si lahko privoščile, da so imele doma fotoaparat.”

Mladi iz Ilirske Bistrice upajo, da vam je bila oddaja všeč in da ste se o selfiju kaj novega naučili in vmes še kakšnega naredili. Za konec vam sporočajo:

“Veliko se smejte, radi se imejte ter se v špeglu glejte.”

Namesto ogledala so gledali v objektiv.

foto: radioprvi

Foto utrinke z oddaje pa si lahko pogledate tukaj.

Dejan Petek, Tadeja Bizilj