Minulo soboto je v okviru t.i. "Dneva za spremembe", ki ga je že šesto leto zapored organizirala Slovenska filantropija, po Sloveniji potekalo več kot 100 prostovoljskih akcij, katerih namen je bil spomniti na solidarnost in skrbeti za dobrobit celotne družbe. Več o samem dogodku boste lahko izvedeli v rubriki Dobra dela, ki jo je tokrat pripravil Jure Čepin.

Minulo soboto je v okviru t.i. “Dneva za spremembe”, ki ga je že šesto leto zapored organizirala Slovenska filantropija, po Sloveniji potekalo več kot 100 prostovoljskih akcij, katerih namen je bil spomniti na solidarnost in skrbeti za dobrobit celotne družbe, kar je potrdila tudi Lenka Vojnovič s Slovenske filantropije:

Ljudje se povezujejo in širijo solidarnost. Opazijo stvari, ki se dogajajo okoli njih in jih želijo izboljšati.

Ena od takšnih akcij, ki je potekala v Savskem naselju v Ljubljani, je bila tudi “Hip hip hip, super hrib”, pri kateri so prostovoljci polepšali okolico, ter hkrati okrepili tudi lokalno skupnost. Po mnenju Alenke Korenjak iz kulturnega društva Prostorož, bi moralo biti takšnih akcij še več:

Spontane akcije se lahko zgodijo s tem, da organizirane akcije, kakršna je Dan za spremembe, postanejo prepoznavne in dajejo dober zgled.

Na drugem koncu Ljubljane, natančneje v Šiški, pa je potekala drugačna akcija z imenom “Ker imam, drugemu dam”, v okviru katere so prostovoljci zbirali nepokvarljivo hrano, higienske pripomočke, čistila, šolske potrebščine in rabljeno računalniško opremo. Kot je dejala Ana Marinčič iz Četrtnega mladinskega centra Šiška, lahko vsakdo prispeva delček k boljšemu vsakdanu:

Če vsak prispeva neko malo stvar, lahko naredimo nekaj večjega. Če stopimo vsi skupaj, naredimo spremembo.

Tovrstne akcije so vsekakor dokaz, da je lahko vsakdo dobrodelen in na svoj način prispeva k spremembi na bolje.

Jure Čepin