Ali je zdravljenje z antibiotiki še učinkovito?

Nevarna družina bakterij je kriva za gnojne angine, škrlatinko, šen in celo za vnetje srčnih zaklopk. Vsaka od teh bolezni lahko izbruhne zelo hitro, tudi že v treh dneh po okužbi. Streptococcus pyogenes povzroča tudi vnetje kože poimenovano impetigo, pljučnico in tudi nevarni nekrotizirajoči fasciitis. Gre za hudo vnetje globokih mišičnih ovojnic, ki se lahko konča tudi s smrtjo bolnika.

Nekatere bakterije izločajo nevaren strup oziroma toksin.

Poznamo že več kot 200 različnih sevov bakterije Streptococcus pyogenes, ki se med seboj le malo razlikujejo. Uvrščamo jih med tako imenovane Gram pozitivne bakterije, ki se po barvanju v laboratoriju obarvajo modro oziroma vijolično.

Streptococcus pyogenes najpogosteje povezujemo z vnetjem žrela – z bolečo in dolgotrajno streptokokno gnojno angino.

foto: James Baker/Flickr, cc

“Streptococcus pyogenes je v našem okolju še vedno zelo občutljiv na enega od prvih antibiotikov – na penicilin,” pojasnjuje doc. dr. Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana.

Okužba z bakterijo Streptococcus pyogenes se ob jemanju antibiotikov hitro pozdravi. Bolj pozorni moramo biti le, kadar vnetje zdravimo z novejšimi makrolidnimi antibiotiki, kot je azitromicin, saj so nekateri sevi proti njim že razvili odpornost. Preprečimo pa jo lahko že s pazljivostjo pri intimnih kontaktih z obolelimi in ustrezno higieno rok. Možnosti prenosa bakterije smo podrobneje pojasnili v oddaji, v kateri lahko več izveste tudi o znakih in simptomih škrlatinke. To je nalezljiva otroška bolezen, za katero pa lahko zbolimo večkrat v življenju.

Iztok Konc