Tema: politika Evropske unije do sosednjih držav. Vodita Nadia Petauer in Aleš Ogrin. Svoj glas za ekipo, ki vas je bolj prepričala, lahko oddate na FB Programa za mlade: https://www.facebook.com/programzamlade.

V drugi polfinalni oddaji našega evropskega projekta Gymnasium.eu smo z debatnima ekipama iz Prve gimnazije Maribor in Srednje zdravstvene in kozmetične šole Maribor govorili o politiki, ki jo do svojih sosednjih držav vodi Evropska unija.

Odprtih vprašanj je trenutno kar nekaj. Predvsem je zaskrbljujoč razvoj dogodkov v Ukrajini, kjer se spopadi kljub doseženemu dogovoru o premirju, še niso končali. Ukrepi in sankcije zoper Rusijo, ki jih je uvedla Unija, pa tudi niso obrodili vidnejših sadov. Zato smo se z dijaki vprašali, kaj bi bilo potrebno storiti, da bi se ta vojna, ki se dogaja na evropskem pragu, končala.

Evropska unija ima tudi kar nekaj nerešenih vprašanj glede članstva Turčije v njej, poleg tega pa vodi še pogajanja o pridružitvi z balkanskimi državami. Tako je bila tema pogovora tudi, do kam se bo naša skupna povezava še širila.

Ker je Evropska unija, kar se tiče samopreskrbe – predvsem z energenti in hrano – tudi zelo odvisna od sosednjih držav, smo pozornost namenili tudi tej temi.

Svoj glas za ekipo, ki vas je s svojimi argumenti bolj prepričala, pa lahko oddate na Facebook profilu Program za mlade.

Med oddajo ste lahko slišali tudi izsek pogovora, ki ga je z našim dolgoletnim moskovskim dopisnikom in novinarjem zunanjepolitične redakcije Andrejem Stoparjem posnel Aleš Ogrin, na spodnjem posnetku pa objavljamo pogovor v celoti.

Aleš Ogrin, Nadia Petauer