V prvi polfinalni oddaji našega evropskega projekta Gymnasium.eu v kateri sta nastopili ekipi Gimnazije Novo mesto in Gimnazije Kranj, smo govorili o temi, ki je v zadnjem času postala zelo aktualna – o terorizmu. Kljub pojavom posameznih terorističnih napadov v preteklosti je Evropa veljala za varnostno zelo neproblematično in varno okolje. Nedavni napadi v Franciji in Belgiji pa so to sliko postavili na glavo.

Zato smo se v oddaji vprašali, ali smo Evropejci ves ta čas živeli v utvari, da se nam ne more zgoditi nič hujšega. Predvsem smo izpostavili mišljenje Slovencev, ki – sodeč po anketi, ki smo jo opravili na ljubljanskih ulicah in ste jo lahko slišali v oddaji – majhnost naše države enačijo z branikom pred kakršnimkoli terorističnim napadom, s čimer so se strinjali tudi dijaki.

Dotaknili smo se tudi vprašanja pojava ekstremističnih skupin na tleh Evropske unije in ukrepov s katerimi bi morala evropska politika ta pojav zajeziti. Eden izmed njih, ki smo ga vzeli pod drobnogled, je pred kratkim sprejeta resolucija o boju proti terorizmu. Dijaki so izpostavili, da mora evropska politika pri uvajanju protiterorističnih ukrepov predvsem zavarovati človekove pravice svojih državljanov.

Glas za šolo, ki vas je s svojim nastopom bolj prepričala, lahko oddate na Facebook profilu Program za mlade in s tem določite prvega finalista letošnje sezone Gymnasiuma.eu.

Aleš Ogrin, Nadia Petauer