Nespečnost, nočne more, prebujanje in zaspanost so stranski učinki zdravil, ki povzročajo motnje spanja. Posledično se že tako krhko bolnikovo zdravstveno stanje poslabša, spremeni se potek bolezni in bolnikovo počutje.

Prof. dr. Lejo Dolenc Grošelj, vodjo Laboratorija za motnje spanja UKC Ljubljana, smo v oddaji Ultrazvok vprašali: Katera zdravila najbolj motijo spanje? Kdaj se moramo posvetovati z zdravnikom in kaj mu moramo povedati? Kaj lahko sami storimo za miren spanec? Pa tudi … Kako na spanje vplivajo pripravki iz konoplje in poživila?

Motnje spanja povzročajo nekateri antibiotiki, antiepileptiki in antidepresivi. Nespečnost je neželen učinek kortikosteroidov, s katerimi lajšamo težave pri astmi, artritisu, kronični vnetni črevesni bolezni, dermatitisu, hepatitisu in drugih kroničnih obolenjih.

Ljudje z motnjami spanja, ki jih povzročajo zdravila pa tudi poživila, alkohol, nikotin in pripravki iz konoplje, so čez dan zaspani in tožijo o slabem počutju. Pomembno je, da zdravnik ugotovi vzrok nespečnosti in ustrezno ukrepa. Izkušnje kažejo, da ob prenehanju jemanja določenih zdravil ali zamenjavi le teh motnje spanja izzvenijo.

 

Iztok Konc