»Kdaj bo odobrena prva genska terapija za zdravljenje katerega od rakavih obolenj?« smo vprašali dr. Srdjana Novakovića z Onkološkega inštituta v Ljubljani. Že več kot 20 let namreč raziskovalci razvijajo in preizkušajo različne postopke, s katerimi bi lahko zamenjali, popravili ali izključili delovanje genov, ki povzročajo raka.

Dr. Novaković v oddaji Ultrazvok izpostavlja možnost genskega zdravljenja raka prostate, karcinoma ledvic, malignega melanoma in pljučnega raka.

Raziskovalci morajo odgovoriti še na mnogo izzivov. Zavedati se moramo, da vzrok za nastanek rakavega obolenja ne tiči le v okvari enega samega gena, ampak je posledica delovanja večih okvarjenih genov.

Po besedah dr. Novakovića želijo z gensko terapijo raka podpreti bolnikov imunski sistem. To naj bi preprečilo širjenje tumorja in ponovitev bolezni. Raziskovalci v ta namen razvijajo in preučujejo delovanje tako imenovanih tumorskih cepiv.

Raziskave genskega zdravljenja raka obetajo. Predvideva pa se, da bo preteklo še kar nekaj časa, preden bo tovrstna terapija postala del doktrine zdravljenja rakavih obolenj.

 

Iztok Konc