V letošnjem letu prinaša članarina pri Planinski zvezi Slovenije nekatere pomembne novosti – ključna je uvedba asistenčne storitve v okviru zavarovanja za stroške reševanja za tujino ter dodatna zdravstvena asistenca za tujino v primeru reševanja. O tem smo govorili v torkovem svetovalnem servisu in tudi opozorili na varno obiskovanje gora pozimi. Naš gost je bil Matej Planko, generalni sekretar Planinske zveze Slovenije.

Generalni sekretar je poudaril, da s članstvom pri Planinski zvezi Slovenije pokažemo tudi svojo pripadnost planinski organizaciji in damo podporo, tako društvom, kot krovni organizaciji – PZS. Podpiramo dejavnosti, ki jih slovenski planinci izvajamo v korist vseh ljubiteljev gora. Pred leti se je v raziskavi na Fakulteti za šport opredelilo kot obiskovalce gora okrog 300 tisoč Slovencev, članov PZS v letu 2014 pa je bilo nekaj čez 53 tisoč.

Ključna novost v letu 2015 je uvedba asistenčne storitve v okviru zavarovanja za stroške reševanja za tujino ter dodatna zdravstvena asistenca za tujino v primeru reševanja. Do zdaj so bili vsi člani PZS prav tako zavarovani za stroške reševanja v tujini, a so morali te stroške pokriti sami, nato pa so jih do višine zavarovalne vsote uveljavljali pri zavarovalnici. Vsaj za mesec ali dva so morali založiti tudi do nekaj tisoč evrov. Mnogo poti je na meji, zato moramo vedeti, da tujina ni vedno daleč, npr. imeli smo primer na Peci.

Zavarovanje je le ena od ugodnosti, ki jih zagotavlja planinska organizacija svojim članom. Nudi jim tudi popust pri prenočevanju v slovenskih in številnih tujih kočah, različne popuste pri nakupu planinskih edicij in opreme, popust pri vstopnini v Slovenski planinski muzej, itd.

Na Planinski vestnik, ki letos obeležuje 120 let neprekinjenega izhajanja, se bodo člani PZS odslej lahko naročili s popustom.

 

Lucija Fatur