Oči svetovne javnosti bodo jutri, 12. februarja 2015, znova uprte v avstrijsko glavno mesto, saj bo tam potekal znameniti operni ples, že 58-i po vrsti. Za 5.150 plesnih gostov in poldrugi milijon televizijskih gledalcev bodo med drugim nastopili španski baritonist Carlos Alvarez, orkester Dunajske državne opere in debitanti salzburške plesne šole. V današnjem Storžu pa vašo pozornost, dragi poslušalci in poslušalke, usmerjamo k človeku, ki je tudi po navadi v središču pozornosti na dunajskem opernem plesu, a ne zaradi svojih plesnih talentov. Gradbeni podjetnik, oče, mož, samopromotor in član visokih krogov – vse to in še več se skriva za imenom Richard Lugner. Z njim sta se na Dunaju za oddajo Storž pogovarjali Nadia Petauer in Tina Lamovšek.

Oči svetovne javnosti bodo 12. februarja 2015, znova uprte v avstrijsko glavno mesto, saj bo tam potekal znameniti operni ples, že 58. po vrsti. Za 5.150 plesnih gostov in poldrugi milijon televizijskih gledalcev bodo med drugim nastopili španski baritonist Carlos Alvarez, orkester Dunajske državne opere in debitanti salzburške plesne šole. V današnjem Storžu pa smo pozornost usmerili k človeku, ki je tudi po navadi v središču pozornosti na dunajskem opernem plesu, a ne zaradi svojih plesnih talentov. Gradbeni podjetnik, oče, mož, samopromotor in član visokih krogov – vse to in še več se skriva za imenom Richard Lugner.

Rojen na Dunaju je danes 82-letni Richard Lugner leta 1962 dobil licenco za stavbenika in se sprva specializiral za obnovo starih stavb. Njegovo podjetje se je uspešno razvijalo in sčasoma je postal znan širši množici, predvsem leta 1979 z dograditvijo prve mošeje na Dunaju, ki stoji na bregu reke Donave. Leta 1990 je odprl svoje nakupovalno središče Lugner City in od začetka oglaševal njegovo delovanje tako, da je vanj redno vabil zvezdnike, da bi tam nastopali in delili avtograme. Te navade – da zvezdnika povabi v nakupovalno središče, nato pa ga odpelje še na dunajski operni ples – se Lugner drži še danes.

Gre za pomemben družbeni dogodek v Avstriji in če imaš zanimivega gosta, je to seveda dobro za prepoznavnost in za posel. To seveda počnem zaradi reklame, oglaševanja. Seveda me stane veliko denarja, a povabljeni obišče tudi moje nakupovalno središče in tako naredi reklamo zanj. Lugner City je najbolj prepoznavno avstrijsko nakupovalno središče, čeprav ni največje.

Čeprav je avstrijski gradbeni baron lani nataknil poročni prstan že peti ženi, tokrat 57 let mlajši playboyevi zajčici Cathy Schmizt, za katero pravi, da je končno našel žensko svojih sanj, pa Lugner kljub zaljubljenosti na opernem plesu daje prednost drugim ženskam. Letos mu bo družbo delala italijanska manekenka, igralka in nekdanja spremljevalka Georgea Clooneya, Elisabetta Canalis.

Po navadi želimo povabiti nekoga, ki v Avstriji še ni bil ali pa je redko in je predvsem svetovno znan. In mora biti ženska, saj o ženskah lahko mediji veliko napišejo. Žensko večerno toaleto se da bolj analizirati, medtem ko moški oblečejo le frak in o tem ne moreš prav veliko napisati.

Čeprav je bilo spremljevalk veliko, ostaja Lugnerjeva najljubša gostja Sophia Loren. Med njegovimi ljubšimi opravili pa na opernem plesu prav gotovo ni ples.

Ne plešem vedno in ne z vsemi. Prvič zato, ker sem slab plesalec, drugič pa tudi zato, ker povabljenka včasih ne želi. Prav tako je okoli naju preveč novinarjev in fotografov, pa se je potem težko prebiti do plesišča.

Pozna 90. leta prejšnjega stoletja so Richardu Lugnerju prinesla tudi želje po politični moči, a v političnih vodah ni uspel. S kandidaturami na avstrijskih predsedniških in parlamentarnih volitvah je dosegel le večjo prepoznavnost. Raziskava, opravljena na pragu novega tisočletja je namreč pokazala, da je več kot 90 odstotkov vprašanih prepoznalo ime Lugner. In tudi na letošnjem 58. opernem plesu v dunajski državni operi bo Richard Lugner poskrbel za gradivo za objavo v medijih.

Nadia Petauer, Tina Lamovšek