Dijakinje in dijaki Ekonomske gimnazije in srednje šole Radovljica, Prve gimnazije Maribor, Srednje medijske in grafične šole Ljubljana, Srednje šole za storitvene dejavnosti in logistiko celje in prometne šole Maribor so se ob svetovnem dnevu radia pogovarjali z evropsko komisarko za promet Violeto Bulc. Pripravlja Aleš Ogrin.

Minuli petek smo na 1. programu Radia Slovenija praznovali svetovni dan radia. Ta je bil letos namenjen mladim, zato smo se odločili, da programsko shemo tistega dne povsem prilagodimo prav njim. Ker v okviru programskih pasov Programa za mlade veliko pozornosti namenimo tudi temam povezanim z Evropsko unijo, smo se v veliko RTV-jevo sejno sobo na pogovor odločili povabiti slovensko evropsko komisarko Violeto Bulc, ki je v Bruslju zadolžena za področje prometa. V našo in njeno družbo, pa smo povabili še dijake nekaterih srednjih šol. S komisarko so se tako v sproščen pogovor zapletli dijakinje in dijaki Ekonomske gimnazije in srednje šole Radovljica, Prve gimnazije Maribor, Srednje medijske in grafične šole Ljubljana, Srednje šole za storitvene dejavnosti in logistiko Celje in prometne šole Maribor.

Pogovor ni bil le prometno obarvan

Čeprav je slovenska komisarka, kot rečeno, zadolžena za resor prometa, pogovor še zdaleč ni bil omejen le na to temo. V uvodu je tako komisarka mlade najprej povprašala, kaj si želijo in pričakujejo od Evropske unije. Dijaki iz Radovljice so tu odgovorili, da cenijo predvsem možnosti, ki jim jih ponuja šolanje v tujini preko programa Erasmus, vendar so izpostavili, da bi bilo še marsikaj potrebno storiti na področju tistih, ki obiskujejo splošne programe srednješolskega izobraževanja, saj so programi izmenjav mnogo lažje dostopni strokovno oziroma poklicno usmerjenim mladim.

Slišati je bilo tudi nekaj misli o tem, da bi Evropa postala manj nacionalna, kot trenutno je. Dijaki pa so izrazili tudi željo po odprtju komunikacijskega kanala med njimi in evropskimi ustanovami, kar je bila nekakšna replika na komisarkino ugotavljanje težav na področju prepada med trenutno mlado in srednjo generacijo.

Kakšna je razvojna vizija evropskega prometa

Dijakinje in dijaki so zagotovo eni izmed glavnih uporabnikov javnega prevoza, a ta ni vedno urejen tako, kot bi si želeli. Dijaki so pri tej temi izpostavili predvsem naše železnice.

O pravilni izbiri študija

Ker je naše srečanje sovpadalo z informativnimi dnevi pred vpisom na fakultete, je pogovor nanesel tudi na izmenjavo mnenj o pravilni izbiri študija. Komisarka Violeta Bulc je bila pri tem odgovoru povsem neposredna in je dijakom svetovala, da naj poslušajo svoje srce, saj bodo tako najbolj uživali med študijem in posledično kasneje pri delu, ki ga bodo opravljali. Izpostavila pa je tudi pomen vseživljenjskega učenja, saj po njenih besedah le um, ki vseskozi raste, nikoli ne zamre.

Med oddajo smo vam ponudili tudi možnost, ki seveda še vedno velja, da nam na naš Facebook profil Program za mlade (www.facebook.com/programzamlade) zapišete vaše konkretne ideje ali vprašanja, ki jih imate glede delovanja Evropske unije, mi pa jih bomo za vas spravili na pravi naslov in vam priskrbeli odgovor ali mnenje o vaših predlogih, pobudah ali zgolj razmišljanjih. Slovenski predstavniki v Evropski uniji se za mlade seveda zanimajo, kar je pokazal tudi slovenski evropski poslanec dr. Igor Šoltes, ki je med oddajo kar nekajkrat ”tvitnil” vsebino našega pogovora. S sliko za omrežje twitter pa je se končal tudi petkov obisk slovenske komisarke Violete Bulc v naši hiši.

Obisk komisarke se konca s selfijem! #WorldRadioDay #obiskBulc @radioPrvi pic.twitter.com/vRF05xJ0EJ pic.twitter.com/6fWX2bpuVl

— Violeta Bulc (@Bulc_EU) February 13, 2015

Aleš Ogrin