Začenja sem mesec, v katerem se bomo tako po starem kot novem koledarju dokončno srečali s pomladjo. Po novem koledarju se ta začne 21. marca, po starem, julijanskem, pa 12. marca, na gregorjevo. Takrat naj bi se ženili ptički in zato so to začeli v zadnjih desetletjih povezovati tudi z dnevom zaljubljencev.Mogoče le zato, da bi se postavili po robu skomercializiranemu valentinovemu.

V Kropi so nam povedali, da je bil pri njih Valentin vedno le ključ do korenin. Najpomembnejši spomladanski praznik pa je bilo greogorjevo, vendar je bil ta dan bolj kot z ljubeznijo povezan z lučjo. To velja tudi za sosednjo Kamno Gorico pa za Železnike in Tržič.

Na gregorjevo so v teh krajih luč na simboličen način vrgli v reko, potok ali v kanal in tako oznanili, da dodatne luči za svoje kovaško ali čevljarsko delo ne potrebujejo več. Zato luč (vuč) v vodo, kot je tudi naslov vsakoletne prireditve v Tržiču. Tudi letos tako že pripravljajo hiške, cerkvice, vignjece in druge makete stavb, ki jih bodo pritrdili na deske, vanje postavili prižgane sveče, potem pa vse skupaj dali v vodo, da tam dogori in potone.

Sporočilo teh prireditev je jasno – pomlad je tu, dnevi se daljšajo in ne potrebujemo več dodatne luči. Tradicija je stara, zelo stara. Medtem, ko se v Kropi in Kamni Gorici odvija neprekinjeno že nekaj stoletij, so jo v Tržiču pred nekaj desetletji uspešno obnovili. Kot pravi avtor Nedeljske reportaže Jurij Popov, pa so v Kropi tudi ptički na prav poseben način povezani s gregorjevim.

Jurij Popov