Skladatelj, zborovodja in glasbeni pisec ZORKO PRELOVEC je v letih od 1910 do 1935 vodil “Ljubljanski zvon”, sestav, ki je pozneje postal eden izmed naših najboljših pevskih zborov. Samozavestno in vztrajno je uveljavljal sodobnejše zborovodstvo, predvsem pretehtano in smiselno zaokroženo programsko naravnanost. Njegov glasbeni opus obsega 130 samospevov in zborovskih skladb ter vokalno-instrumentalnih del. Zorko Prelovec se je rodil na današnji dan leta 1887 v Idriji.

——

Dramatik, pripovednik, literarni in gledališki zgodovinar ter režiser BRATKO  KREFT  se je rodil na današnji dan pred 110-imi leti v Mariboru. Slavistiko in dramaturgijo je študiral na Dunaju in v Ljubljani, kjer je leta 1929 diplomiral in deset let pozneje doktoriral. Pred drugo svetovno vojno je režiral v Ljubljani, večji del vojne je bil zaprt, po vojni pa je bil do 1962. leta režiser in dramaturg v ljubljanski Drami ter hkrati predaval novejšo rusko književnost na filozofski fakulteti.

V Kreftovem obsežnem opusu je najpomembnejša dramatika. V tridesetih letih prejšnjega stoletja je upodabljal predvsem velike zgodovinske teme; njegovo najbolj znano delo so “Kranjski komedijanti”. V tej komediji prikazuje, kako so naši preroditelji pod Linhartovim vodstvom pripravljali uprizoritev prve slovenske posvetne igre “Županova Micka”.

Po drugi svetovni vojni se je vse bolj posvečal literarni in gledališki zgodovini ter pisal eseje predvsem o pomembnejših evropskih dramatikih, v slovenistiki pa se je posebej posvečal Trubarju, Drabosnjaku in Cankarju. Bil je redni član Slovenske in dopisni član Jugoslovanske akademije znanosti in umetnosti, trikrat pa je dobil tudi Prešernovo nagrado.

—–

Jezikoslovec  TINE  LOGAR  je leta 1940 na filozofski fakulteti v Ljubljani diplomiral iz slavistike, leto pozneje pa doktoriral z disertacijo o horjulskem govoru. Med vojno je sodeloval v narodnoosvobodilnem boju, po njej pa je med drugim na filozofski fakulteti predaval zgodovino slovenskega jezika in dialektologijo, bil njen dekan ter predsednik glavnega uredniškega odbora Slovarja slovenskega knjižnega jezika. Postal je zaslužni profesor ljubljanske univerze ter redni član Slovenske akadsemije znanosti in umetnosti.

V svojih številnih delih je objavljal nova dognanja o slovenskih narečjih ter njihovih glasovnih in drugih posebnostih. Velik je tudi njegov prispevek pri spoznavanju zamejskih slovenskih narečij v Italiji, Avstriji in na Madžarskem. Posebno pomembne so bile njegove slovenistične pobude ob poletnih seminarjih za tuje slaviste, na katerih je redno predaval in jih tudi vodil. Jezikoslovec in dialektolog Tine Logar se je rodil na današnji dan leta 1916 v Horjulu.

—–

MARKO  ŽIGON  je leta 1956 iz kompozicije in dirigiranja diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Bil je korepetiror in dirigent v Operi Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru. Tam je poustvaril vrsto del standardnega repertoarja in dirigiral tudi koncerte Mariborske filharmonije. Kot pedagog je deloval na Šoli za glasbeno in baletno izobraževanje v Mariboru in na Glasbeni šoli v Velenju. Pri komponiranju se je zgledoval po neoklasicističnih skladateljih 20. stoletja in delno pisal še v poznoromantičnem slogu; posvečal se je klavirskim, komornim in orkestralnim skladbam ter samospevom. Marko Žigon se je rodil na današnji dan leta 1929 v Ljubljani.

Pavle Jakopič