Vremenske ujme postajajo vse pogostejše, njihovi razdiralni učinki pa puščajo za seboj uničene ceste, domove, industrijske objekte in korenito spreminjajo naravno in urbano okolje. Kako smo pripravljeni na vremenski »armagedon«? Bo sistem reševanja in zaščite, ki v veliki meri temelji na prostovoljstvu, vzdržal? Kaj smo se naučili iz lanskih poplav, žleda ? Kdaj bodo razstrelili grozečo mino velikanko v slovenskem morju? O vsem tem in še marsičem kar spada pod pristojnost Uprave za zaščito in reševanje, v oddaji intrevju, ki jo pripravlja Milan Trobič po deseti na prvem.

Na Prvem: Generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje

Vremenske ujme postajajo vse pogostejše, njihovi razdiralni učinki pa puščajo za seboj uničene ceste, domove, industrijske objekte in korenito spreminjajo naravno in urbano okolje. Kako smo pripravljeni na vremenski »armagedon«? Bo sistem reševanja in zaščite, ki v veliki meri temelji na prostovoljstvu, vzdržal? Kaj smo se naučili iz lanskih poplav, žleda? Kdaj bodo razstrelili grozečo mino velikanko v slovenskem morju? O vsem, kar spada pod pristojnost Uprave za zaščito in reševanje, v oddaji Intervju z generalnim direktorjem Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Darkom Butom:

Dobro leto dni po tem…

“Temelj sistema je v občinah”

Darko But “reakcijski čas reševalnih enot oziroma centrov za obveščanje je relativno kratek. Pri poklicnih gasilskih enotah znaša do 3min”

— Prvi program (RaSlo) (@radioPrvi) February 25, 2015

 

Darko But: “naš največji problem je v tem, da nam na samem sedežu Uprave primanjkuje ljudi” — Prvi program (RaSlo) (@radioPrvi) February 25, 2015

Med vsako poplavo razdelijo med 60.000 in 100.000 protipoplavnih vreč

Darko But: “Rezerve za eno večjo poplavo imamo stalno v skladiščih”

— Prvi program (RaSlo) (@radioPrvi) February 25, 2015

Milan Trobič