Strokovnjaki ocenjujejo, da je v Sloveniji s hepatitisom C okuženih do 20.000 ljudi, med katerimi le slaba sedmina ve za okužbo. Bolezen, ki prizadene jetra, in s tem oslabi presnavljanje maščob in ogljikovih hidratov ter razgradnjo nekaterih strupenih snovi v telesu, namreč 20-30 let poteka nemo. Čeprav je hepatitis C že več let ozdravljiva bolezen, se večina obolelih ne zdravi, kar pa lahko vodi v kronično vnetje jeter in zaplete, ki so življenjsko ogrožajoče. O hepatitisu C bomo s prof. dr. Mojca Matičič, dr. med. s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana govorili v sredinem Svetovalnem servisu.

Strokovnjaki ocenjujejo, da je v Sloveniji s hepatitisom C okuženih do 20.000 ljudi. A le slaba sedmina ve za okužbo. Bolezen, ki prizadene jetra, in s tem oslabi presnavljanje maščob in ogljikovih hidratov ter razgradnjo nekaterih strupenih snovi v telesu, namreč 20-30 let poteka nemo. Čeprav je hepatitis C že več let ozdravljiva bolezen, se večina obolelih ne zdravi, kar pa lahko vodi v kronično vnetje jeter in zaplete, ki so življenjsko ogrožajoči. O hepatitisu C smo s prof. dr. Mojco Matičič, dr. med. s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana spregovorili v sredinem Svetovalnem servisu.

Hepatitis C je bolezen, ki prizadene jetra, ki so pravzaprav nekakšna »kemična tovarna« našega telesa. Ravno zato, ker jetra opravljajo ogromno življenjsko pomembnih nalog, je prav, da o hepatitisu spregovorimo pogosteje.

Jetra ogrožajo različne bolezni, tudi infekcijske, seveda med njimi najpogosteje in najpomembneje virusne. Poznamo pet virusov, ki so specializirani, da napadejo ta organ. Imenujemo jih kar s črkami abecede, od A do E. (prof. dr. Mojca Matičič, dr. med.)

Hepatitisa A in E se prenašata preko okužene hrane, vode in ne potekata kronično. Hepatitis B (D) in C pa se prenašata z okuženo krvjo, s tveganimi spolnimi odnosi ter z matere na otroka in lahko povzročita kronično vnetje jeter. Problem predstavlja dejstvo, da večina okuženih ljudi pravzaprav ne ve, da so okuženi s hepatitisom C. Pozorni bodite na pritlehne simptome kot so: utrujenost, bolečine v sklepih in mišicah ter nepojasnjena napetost v trebuhu. Kako odkriti okužbo s hepatitisom C?

Odkrivanje okužbe s hepatitisom C je izjemno enostavno. /…/ V Sloveniji imamo veliko srečo, da smo od leta 2012, pod pokroviteljstvom Ministrstva za zdravje, lahko odprli prvo ambulanto za anonimno, brezplačno testiranje na okužbo z virusom hepatitisa C. Vsak ponedeljek na Infekcijski kliniki, Japljeva 2 v Ljubljani, med 12. in 14. uro. Ni potrebna napotnica, ni potrebna zdravstvena kartica. Nič, samo oglasite se! (prof. dr. Mojca Matičič, dr. med.)

Če spadate med t.i. izpostavljene osebe, ki intravensko in njuhalno uživajo droge, ste se kdaj tetovirali ali preluknjali del telesa, se morda naključno zbodli z iglo ali pa je okužen ožji družinski član, se testirajte.

Medtem ko se proti hepatitisu A in B lahko učinkovito in varno cepimo, tudi s kombiniranim cepivom, cepiva proti hepatitisu C ni. So pa zdravila, ki so precej uspešna. Zdravljenje hepatitisa C je najučinkovitejše protivirusno zdravljenje v zgodovini medicine. Le odkriti ga je treba pravočasno.

 

 

 

Darja Pograjc